sâmbătă, 19 februarie 2011

Gioconda a fost barbat!?

O serie de cercetatori italieni sustine ca modelul ce a pozat pentru realizarea “Giocondei”, opera cunoscuta si ca “Mona Lisa”, a lui Leonardo Da Vinci, a fost un barbat tanar, si nu o femeie. Aceasta constatare a fost rezultatul unei ample actiuni de descifrare a misterelor ce se afla spatele tabloului.
Leonardo Da Vinci, nascut la 15 aprilie 1452, a fost pictor, sculptor, arhitect si om de stiinta, si totodata unul dintre cei patru mari titani ai Renasterii italiene.
Printre nenumaratele opere ale sale se afla si “Gioconda”, o pictura in ulei pe lemn de plop cu dimensiunea de 77 X 53 cm. Desi pictura este realizata intre anii 1503-1506, ea este foarte controversata chiar si in zilele noastre, astfel ca o noua ipoteza a fost lansata cu putin timp in urma.
In urma unei cercetari stiintifice, s-a ajuns la concluzia ca modelul ce a pozat pentru realizarea tabloului a fost un barbat pe nume Salai, unul dintre multii ucenici ai lui Leonardo, care insa se pare ca era si amantul marelui pictor, stiut fiind faptul ca Da Vinci avea alte orientari sexuale.
Silvano Vicenti, unul dintre cercetatori, a prezentat in fata publicului marile asemanari dintre trasaturile celor reprezentati in tablourile “Ioan Botezatorul” si “Ingerul” si forma nasului si a buzelor Giocondei. Indiciile care ar fi condus catre aceasta descoperire ar fi cele doua litere ce se pot distinge in ochii Mona Lisei, un “L” ce se crede ca este de la Leonardo, si un “S” pentru Salai.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu